Skip to content

Geschiedenis

Geschiedenis

De petanquesport kent een rijke geschiedenis die al begon bij de oude Grieken. Hoewel petanque nu een sport is die voornamelijk op techniek wordt gespeeld, was het bij de Grieken een krachtspel. Het waren de Romeinen die er later een behendigheidsspel van hebben gemaakt waarbij al de vorm werd gehanteerd zoals we deze nu kennen. In de middeleeuwen bleven petanque en andere balspelen populair, om daarna aan die populariteit te verliezen. Doordat in de Franse Provence wel veel werd gespeeld, heeft de sport overleefd.

De exacte manier waarop petanque nu wordt gespeeld, is in 1907 ontstaan in La Ciotat, in de buurt van Marseille. Een oude man, Jules Lenoir, kon door reumatiek geen aanloop meer nemen om de door hem geliefde sport te blijven beoefenen. Daarom werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plek blijven staan die gemarkeerd werd door een cirkel rond hem te trekken.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog heeft petanque aan een opmars door heel Europa gewerkt. In 1958 werd de internationale petanquebond, Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP), opgericht. De NJBB zag op 1 september 1972 het licht.

Play Video