De NJBB is klaar voor het EK Petanque

Als voorzitter van de NJBB is Lieke Vogels nauw betrokken bij de organisatie van het EK Petanque. Voor de bond is het toernooi de ultieme gelegenheid om het 50-jarig jubileum te vieren. Wij vroegen Lieke naar hoe zij, de bond en de leden the road to…” beleven:

Lieke, merk je dat het EK al lekker begint te leven onder jullie leden? 
“Ja, dat is zeker merkbaar. We maken momenteel flink promotie, onder meer via de verkoop van het jubileumshirt. En de kaartverkoop voor de finaledag is natuurlijk gestart. Daarmee gaat het ook echt leven bij de leden. We nemen elke gelegenheid te baat om het EK onder de aandacht te brengen, zowel bij onze verenigingen tijdens ledenbijeenkomsten, toernooien en wedstrijddagen als via social media. Maar ook binnen onze (persoonlijke) netwerken.”

Naast bestaande leden zullen ook veel bezoekers van het EK voor het eerst in aanraking komen met de sport. Verwacht je dat het evenement de populariteit van de sport verder zal boosten? 
“Jazeker! We merken de laatste twee jaar dat onze bijzondere sport sowieso in populariteit toeneemt. Dat heeft enerzijds te maken met de opkomst van de boulesbars en de organisatie van recreatieve evenementen. Anderzijds zijn thema’s als de strijd tegen eenzaamheid grond voor de groei van deze sport. Bijkomende factor is dat de sport tijdens de coronapandemie niet heeft stilgelegen. Het is tenslotte geen contactsport en kan veilig en op redelijke afstand worden beoefend. De sport is voor iedereen toegankelijk. Voor jong en oud en bovendien ook uit te voeren wanneer je fysiek minder sterk bent.”

"Sport verbindt en verbroedert, dat geldt ook voor Petanque. Eenzaamheid is er niet alleen onder ouderen maar ook jongeren kampen met dit probleem. De Petanquesport biedt al jaren mogelijkheden om dit probleem aan te pakken."

Je noemde ze al even; dboulesbars schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Het is voor jullie natuurlijk heel mooi om te zien dat jongeren op die manier in aanraking komen met de sport. Waarom zou juist die groep belangstellenden zich moeten aansluiten bij de NJBB? 
Het is belangrijk dat deze prachtige sport een krachtiger imago krijgt en afraakt van het imago dat het vooral door ouderen wordt gespeeld op campingsDaarvoor helpt het als jongeren zich aan ons verbinden. Daarnaast willen we graag laten zien dat het ook een serieuze competitiesport is.”

De strijd tegen eenzaamheid is als maatschappelijk thema gekoppeld aan dit evenement. Welke rol zie jij hier weggelegd voor de NJBB en de sport in het bijzonder?
“Sport verbindt en verbroedert, dat geldt ook voor Petanque. Eenzaamheid is er niet alleen onder ouderen maar ook jongeren kampen met dit probleem. De Petanquesport biedt al jaren mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. De sport is namelijk voor vrijwel iedereen toegankelijk. We zullen niet alleen tijdens de Europese kampioenschappen, maar ook blijvend op een energieke manier aandacht vragen voor de strijd tegen eenzaamheid. Daarnaast verbinden wij het graag met de topsport en dat is precies wat er op het EK gaat gebeuren.”

De Nederlandse selectie voor het EK is inmiddels bekend. Hoe beleven de spelers de voorbereiding op het toernooi in eigen land? En hoe verschilt dit van jullie gemiddelde lid? 
“Voor een deelnemer is het inderdaad een andere beleving dan voor een gemiddeld lid. Voor deelnemers is het competitief presteren op een internationale wedstrijd belangrijk. Het feit dat het toernooi in hun eigen achtertuin plaatsvindt is natuurlijk wel een mooie bonus. Voor leden is het vooral een sociaal evenement waarbij ze vrienden en bekenden ontmoeten en samen hun passie beleven.”

Door de coronapandemie verliep ‘the road to’ ongetwijfeld anders dan gepland. Kun je iets meer vertellen over het Nederlandse kwalificatie-traject voor het EK?
Gelukkig hebben wij geen problemen gehad met het kwalificatietraject. De nationale competitie kende weliswaar minder wedstrijden, maar uiteindelijk zijn dit natuurlijk teamresultaten. Het kwalificatietraject voor individuele spelers heeft verantwoord kunnen plaatsvinden. Naast de concrete sportprestaties en resultaten let de coach natuurlijk ook nog op een aantal andere zaken als algemene conditie, persoonlijkheid, leergierigheid en de rol binnen het team.”

"Ik kijk er naar uit om hen allen in actie te zien op de Parade in ‘s-Hertogenbosch, mede vanwege hun onderscheidende talenten en het samenspel."

Hoeveel Nederlandse deelnemers zullen er in actie komen op het toernooi?
“Wij doen mee met twee dames en twee heren. Zij kunnen alle spelvormen (tête-à-tête, doublette en mixed) spelen, maar ieder heeft zijn/haar eigen specialiteit.”

Kun je wat meer vertellen over de samenstelling van het team?
“Nederland heeft na een zorgvuldige procedure een gedegen team geselecteerd. Voor de heren komen uit: Kees Koogje en Joey van Doorn en Josefien Koogje en Annette Boluijt vertegenwoordigen de dames. Ik kijk er naar uit om hen allen in actie te zien op de Parade in ‘s-Hertogenbosch, mede vanwege hun onderscheidende talenten en het samenspel. Dit zelfde team komt overigens eerst nog in actie tijdens het WK in Denemarken in mei. Tijdens het EK in eigen land krijgen onze spelers de mogelijkheid om zich voor eigen publiek te meten met andere Europese toppers.

Tot slot; wie moeten we, naast de Nederlandse spelers, nog meer in de gaten houden in juli? 
“De meest bekende internationale topper is Mickael Bonetto uit Frankrijk. Ik heb op het vorige WK in Spanje ook vele andere mooie teams en spelers ontmoet. Vooral het Franse en Spaanse team zijn erg sterk. Maar laten we vooral ons eigen Nederlandse team niet vergeten. We hebben een heel goed jaar achter de rug waarbij de jeugd de derde plaats in de wereld heeft bereikt en de mannen bij de beste acht behoren. We maken internationaal gezien dus best indruk! Vorige week bezocht ik in Luxembourg het congres van de CEP. Daar mocht ik de Europese federaties toespreken en hen alvast meenemen naar wat hen in juli in ‘s-Hertogenbosch te wachten staat. Ze kijken er enorm naar uit en wij zullen hen van harte ontvangen met mooie, gezellige Brabantse hospitality.